Cukrzyca.XMC.pl 🍬 » Objawy cukrzycy
.:: Choose your language ::.
Polish flagItalian flagKorean flagChinese (Simplified) flagPortuguese flagEnglish flagGerman flagFrench flagSpanish flagJapanese flagRussian flagGreek flagDutch flagCzech flagCroatian flagDanish flagFinnish flagSwedish flagNorwegian flagFilipino flagHebrew flagIndonesian flagSlovak flagUkrainian flagHungarian flag

CUKRZYCA.XMC.PL

Objawy cukrzycy

Najbardziej typowe objawy cukrzycy – wzmożone pragnienie, nadmierny apetyt oraz częste oddawanie moczu są charakterystyczne dla zaawansowanej cukrzycy. Często jednak znacznie wcześniej pojawiają się objawy mniej charakterystyczne jak zakażenia dróg moczowych, zaburzenia widzenia, ogólne osłabienie, czyraki, zmiany grzybicze, owrzodzenia stóp. W starszym wieku mogą pojawić się zaburzenia snu, osłabienie pamięci, nietrzymanie moczu, nadmierna senność. Jeśli więc takie objawy występują, należy niezwłocznie ocenić poziom cukru we krwi. Jednak u wielu chorych cukrzyca typu 2 przebiega bezobjawowo przez wiele lat i jest rozpoznawana w trakcie przypadkowo wykonywanych badań.

Należy wykonywać badania w kierunku cukrzycy typu 2 u: wszystkich dorosłych po 45 roku życia, szczególnie jeśli wskaźnik masy ciała – BMI przekracza 25kg/m2 oraz u osób w młodszym wieku, jeśli BMI przekracza 25kg/m2 i występują dodatkowe czynniki ryzyka tj. siedzący tryb życia, krewny I stopnia chory na cukrzyce, wcześniej stwierdzana nieprawidłowa tolerancja glukozy, nadciśnienie tętnicze, choroby serca i naczyń, zaburzenia gospodarki lipidowej. Typowymi objawami cukrzycy typu 1 są więc: silne pragnienie, częste oddawanie zwiększonych ilości moczu, gwałtowna utrata masy ciała które mogą prowadzić do śpiączki. W badaniach laboratoryjnych występuje znacznie podwyższony poziom cukru we krwi oraz obecność cukru w moczu. Typowymi objawami cukrzycy typu 2 są: utrata wagi, zmęczenie, częste oddawanie moczu, wzmożone pragnienie, infekcje skórne (grzybice, czyraki), uczucie suchości w jamie ustnej, świąd sromu czy zaburzenia widzenia.

Należy zaznaczyć, że u pewnej grupy chorych nie występują żadne objawy choroby pomimo utrzymujących się wysokich wartości poziomu cukru.
Potwierdzeniem rozpoznania cukrzycy jest pomiar cukru we krwi. Stężenie cukru wyraża się w liczbie miligramów glukozy na decylitr (mg/dl lub mg%) lub milimoli glukozy na litr (mmol/l).
Cukrzycę można rozpoznać jeżeli: w przypadkowym (o dowolnej porze dnia, bez względu na czas jaki upłynął od ostatniego posiłku) badaniu poziom cukru przekracza 200 mg%; stężenie glukozy na czczo przekracza 125 mg% (rozpoznanie potwierdzić jeszcze jednym pomiarem glukozy na czczo); poziom cukru jest wyższy od 200 mg% po 2 godzinach od obciążenia 75gramami glukozy rozpuszczonymi w 300ml wody.